Mar 29, 2009

~BenCana Situ Gintung, Indonesia~

"kenape ye surau tu masih kukuh kat situ pada hal yang lain sume dah selamat ditelan air??inilah masenye kite sebut SUBHANALLAH"


sebenanye kes ni dah berlalu 2hari dah~..berlaku pada hari Jumaat,27 Feb 2009 di Tangeran,Banten......

bencana situ gintung tu ape ehh??...situ gintung tu sebenarnya name tempat tadahan air hujan atas bukit kat Tangeran tu...dah jadi tempat tadahan hujan jadi mesti tanah pun subur kn...maka terbentuk la pemukiman kat bawah lereng bukit tu...kebetulan tempat tadahan ujan ni pun dh lame dah..sejak zaman penjajahan Belanda lagi...ade lebih 70tahun...kerana dah lame + terlalu byk air (mungkin cz ujan lebat jugak kot..xtau la kn..)maka robohlah benteng dan turunlah die cm tsunami...stakat hari ni dah 96 arwah dijumpai....tapi ramai jugak yg xdapat dikenal pasti identiti~.....

semalam xsilap,,dijumpai 4arwah bayi (alangkah senangnye hati bile adik2 suci ni mninggal...rezeki untuk tolong mak ayah kat akhirat nanti insyaAllah)....tadi tengok kat tv seorang laki ni angkat perempuan sambil berlari2 ke arah mane ntah tapi sume orang cam tcengang tengok je laki tu....mungkin orang yang dia bawak tu family die..n maybe tengah nazak....sedih tengok....sebijik cam kes tsunami dulu.....dalam sesaat je,,semua datang menghadapNya...

bile maryam renung balik,,ase cam cepat sangat hidup kat dunia ni...cam tido di siang hari..tuptup dah jumpe Sang Pencipta kite.....sedih kan...sedih & takut sebab xtentu camne nasib kite bile bjumpa dengan Dia kelak....mungkin bahagia bertemu dengan Sang Pencipta Yang nan Indah.....tapi mungkin jugak Dia xnak tengok pn kite..naudzubillah.....mintak2 sangat hidup ni sentiase dalam rahmatNya....tanpe rahmatNya,siape lah kite.....

same2 kite doakan kesejahteraan arwah2....Al-Fatihah.......

1 comment:

LiLacFlA said...

wah.. takowtnya.....