Mar 2, 2011

chapati & resepi


hari isnin baru ni, parents housemate datang padang~
pior darah pakistan tu,,cakap pun bahasa Urdhu (camne ntah eja dia),,bahasa yang sangat halus dan lembut,,sampai2 je mak dia bawak chapati dari malaysia (homemade punye ok)~so sweet ^^
,,siap bawak tepung lagi tu,,,punya la happy dapat belajar buat chapati ,,(sebab saya memang penggemar makanan2 yang berasal dari pakistan/arab ni hehehe)


dari sumber makcik dia kata chapati ni dibuat dari tepung Atta (tak pasti ejaan juga),,

1) tepung Atta + air + minyak sikit ,maybe + garam sikit kot = digaul sampai adunan rupa mcm ni,,melekit-lekit seperti gambar di atas



2) tarik sedikit adunan (1) dan letak di dalam pinggan yg berisi tepung Atta..bulat kan dia

3) tipiskan sepanjang bulatan adunan tu dan start penyekkan dan tepuk-tepukkan adunan ke tangan kiri-kanan-kiri-kanan sampai jadi bulat (ok part ni saya rasa susah sebab da try buat dan hasilnya jadi oblong bukan bulat,,tak pasti kalau boleh pakai roller nak penyekkan dia atau tak,,hehehe)


ulala memang sangat sedap!!!

mereka kata siapa yang on diet / mengidap diabetic boleh la ambil chapati sebagai pengganti karbohidrat sebab tepung Atta mengandungi karbohidrat yang paling sedikit dibandingkan dengan semua tepung jadi siapa nak slim makan chapati tau...jangan makan chapati dengan nasi pulak,,melampau namanya tu ^^

time buat ni ada soalan cepumas saya lontarkan pada makcik
"ehhh macam senang la buat chapati ni,,makcik,kalau buat pakai tepung gandum agak2 jadi tak macam ni ?"
balasannya
"ntah la,,jadi lempeng la kot"
tiba2 rasa malu dengan soalan sendiri pada hal rajin je buat lempeng tapi gi tanya soalan cepumas 1ni~hahaha~
adunan chapati dan lempeng lebih kurang je adunan dia cuma tepung je yang lain~

sekian ^^

p/s : ni kalau beli kat kedai mamak berapa kena charge?rasanya modal nak buat murah je~

1 comment:

Hidup Sihat said...

capati rm1 kot kat kedai mamak tak silap. boleh la maryam bukak restoran lepas ni.