Nov 9, 2010

dunia hari ini,,,


dari pengamatan saya,
anak2 muda (perempuan) zaman sekarang :

1. elok betudung, tapi bila berkata2, mai aii mencarut kalah org barat.sume ayat "what the tuuutt" tu kalo leh nk jadi zikir diorg tiap mase,,

2. elok bertudung tapi fesyen pakaian menampakkan body seolah2 xpakai baju.

3.bertudung,,tapi bile bergambar,,terjelir2 lidah,,wat simbol2 jari xsenonoh,,rasa jatuh martabat sbg seorg perempuan,,malu,,

4.yg bertudung,tiba2 tselit gamba2 tidak bertudung,,plus yg tidak bertudung,,mengaku muslim(alhamdulillah),,,tp secara jujurnya tidak ade bezanye mereka dengan non muslim,,,kalo campak kat barat,lebey kurang je muke n gaya,,,tiada pada diri mereka yg membezakan mereka dengan non muslim,,,(kalo ade yg terase sila rujuk cara2 pakaian dlm islam yg melambangkan diri itu benar2 seorang muslim sampai org tgk akan berkata "perempuan ini adalah seorang muslim",,kebanyakan yg saya dengar ialah "tumpang tanye,dia tu muslim ke bukan?" sedih gak dengar tp itu hakikatnye,,sampai xdapat dibezakan)

5.pmpn betudung,duk lepak atas motor dengan mamat mase azan maghrib bekumandang (kalo azan wktu lain xyah sebut la kn,,)

6.lg pelik,,mak ayah yg tau anak dia cmtu tp rilex je tiada tindakan,,(xtau la kalo blkg2 tp parents saya mmg salu bagi warning dr kecik sampai beso so salu takut,kalo takut xde la berani nk wat kn,,cm sekarang ni facebook,,ade je mak ayah dlm list,,mak ayah pon aktif facebook-ing tp anak2 berani je wat sume perkare di atas ni),,

7. ..etc...terlalu byk utk diletakkan di sini,,

hasil dari pengamatan sy,,,sy terase sgttt sgtttt pelik,,,ape nk jd dengan dunia sekarang?nak kata xtau cara hidup islam yg sbena rasenye kat msia ade je kelas agama + mase skola rendah ramai je gi sekola agame yg separuh hari tu,,,,,,sbb sy perempuan sbb tu sy mengamati dr kaum hawa sahaja,,

saya rasa ramai je yg perasan dengan keadaan dunia cmni skrg,,saya sangat hairan dengan muslim zmn skrg,,,di manakah simbol kebanggaan mereka sebagai penganut agama islam?ade yang menjadikan idola mereka penyanyi , pelakon, model, etc maka ramai la anak2 yg terikut fesyen2 pelik + cara sosial yg pelik juga ,,,mudah-mudahan semua bakal2 mak ayah sedar dengan situasi ini dan perbaiki generasi akan dtg,,,peranan media dan kwn2 kpd anak sgt berpengaruh dlm perkembangan anak dr kecil smpai besar ,,,bijak memilih yg berkualiti utk kepentingan bersama dunia dan akhirat,,,,

" di akhirat kelak,masing2 manusia berdiri di blkg imam(idola) mereka sewaktu hidup di dunia,,mudah2an Nabi Muhammad menjadi imam kita semua,,ameen,,,"

p/s : yg bertudung/tidak bertudung,masing2 ade baik buruk,name pun manusia,,yg baik dikekalkan yg buruk cuba diperbaiki,,sesungguhnya Allah itu Maha penerima taubat,Maha pengasih dan Maha penyayang,,,manusia cuma mampu menegur setakat yg mampu,,lumrah,teguran itu hakikatnye menyakitkan tapi kalau di ambil dr sudut positive insyaAllah bakal membawa kebaikan ,,,

selamatkan mereka,,,,bimbingi mereka,,,kerana mereka tetap manusia seperti kita yg tidak terlepas dari godaan dunia,,,
hidayah itu milik Allah
~peace~

2 comments:

Pena Maya said...

memang pelik
tapi sebenarnya jika diamati
memang tak pelik

kenapa?
1 dalam hadis Nabi SAW ada cakap pasal ni.pasal ghuraba.

"islam tu bermula ganjil,dan akan berakhir ganjil.jadi sampaikan khabar baik kepada orang yang ganjil (yang cuba mengamalkan islam)"

2) ada ayat quran cakap "dan sesungguhnya sedikit sekali di antara hamba2-Ku itu yang bersyukur"

ini menunjukkan,memang ramai manusia ni yang derhaka kat Allah.

tapi kita yang sedar,kita mesti ingatkan mereka yang tak sedar...

nak ikut ke tak,tu semua tpulang kepada mereka.Allah dah bagi kita kebebasan buat pilihan...

tapi kita kena sampaikan.apa-apapun hidayah tu milik Allah.kena ingat.

dan kita kena ingat lagi,dekat akhirat nanti,ada dua je destinasi,syurga atau neraka.tu sbb kita kena buat pilihan skang gak..

ni nasihat untuk diri dan orang2 lain juga.

assalamualaikum .

nuriman said...

salam ziarah..
stuju dgn pe yg sudari postkan..
itulah kenyataan skarang,yg perit utk kita telan..dan sakit utk kita just tengok..
as sahabat kpd rakan2 yg sebegitu,kita nasihatkan..kalo susah diorang nk terima,..kita just boleh berdakwah melalui sikap kita sendiri..
mudah2n kita sentias menjaga hidayah yg telah ALLAH kurniakan..insyaAllah ^^