Aug 18, 2011

KKN 1

sudah 6hari berlalu sejak pulang dari kkn..kkn=kuliah kerja nyata,,dimana kami seramai 18orang dari 13fakulti yang berlainan dari UNAND ditempatkan di desa kolok mudik, kec barangin,sawahlunto yang jauh dari kota padang selama 31hari untuk menjalankan program2..mengimbau kembali detik2 sebelum ke kkn,,,,,

awalnya, perasaan bosan memikirkan harus ke sana… dah la dapat partner dari kesihatan masyarakat budak laki yg no. student 001 (student jemputan yg paling terer,,cam menakutkan)..kkn,,dari cerita senior kkn tak best,,,mungkin kerana mereka dapat versi 2bulan,,,kkn selama 31 hari just nice untuk buat semua rapat…. Ternyata setelah kkn,1001 macam kenangan yang diraih membuatkan semua merindukan suasana kkn…kenangan masak bersama2,makan bersama,solat berjemaah bersama sampai dapat title suami isteri, melawak dan tertawa bersama, merajuk bersama, main2 bersama,tidur bersama (dengan adik2 perempuan),dan yang paling best sebab student2 yang bersama ke sana menghormati diri ku sebagai kakak mereka dan semuanya sangat supportive,,,takde istilah dengki2..semua kerja dibuat atas dasar sukarela,,tiada unsure paksaan,,,

mengingat kembali ,,waktu awal2 sampai di rumah nenek Yulinar,,hari pertama memang agak shocked,,,,pakai air telaga,tiada pili air, dapur pakai dapur kayu,nasib baik ada jamban (jamban kat belakang rumah),,,walaupun keadaan macam tu, tiada yang merungut ,,,bangun pagi 2nd day tu lenguh lengan sebab duk angkut air telaga,,,dan Alhamdulillah diri ku 1-1nya yang survive tak mandi dekat masjid dan bertahan dengan air telaga,,ada juga yang mengeluh baju putih yang dibawa selepas 31hari bertukar kekuningan sebab air telaga agak keruh,,hehehe,,,

pernah ada 1hari tu, makan ramai2,,,ada masak jering,,so ada la insan2 yang bertuah gi makan jering banyak,,selepas tu buang air kecil dekat tepi telaga yang berdepan dengan bilik kami ,,malam tu mengeluh kami ber4 sebab bilik bau jering~penangan jering~ada adik mintak mrym pasang ubat nyamuk lektrek biar wangi sikit bilik,,hehehe,,,

cuaca kat sana situ pulak bila pagi sangat lah sejuk berkabut tapi start jam10 dah mula panas terik,,seminggu pertama semua sunburn,,termasuk diri ku,,,sampai kena kacau kt adik sebilik “muka kakak udah kayak kaliang”,pada hal dia pon sama je ngate orang hahhaha~

dengan kes kecurian pada awal minggu kedua,,,mula2 ada baju dalam adik2 ni kena curi,,2hari kemudian rumah kena pecah masuk ikut tingkap bilik belakang di malam hari masa semua takde kat rumah gi meeting dengan pemuda tempat tu,,memang meninggalkan kenangan la malam tu,,Alhamdulillah tak sempat curi apa2 (maklumlah semua dari kota mesti ramai bawak laptop),tapi yang sempat di curi 2ekor ayam betina nenek,,,semua tetap bertahan tak nak pindah sebab dah serasi bersama…

bersambung . . .

2 comments:

.::syifa::. said...

kaliang tu apa kak? keling eh?

MaRyAm DzuLkifLi said...

a'ahh XD tp diorg mmg ske guna pekataan tu~kalo kt msia kne band da~