Oct 14, 2011

pengalaman itu mengajar erti hidup yang sebenar

rupanya menjadi seorang student clinical tidak lah mudah,,berhadapan dengan macam2 ragam residen dan konsulan....seperti tradisi,,yang semakin berilmu merasakan hebat dan yang masih di bawah seperti ^%&* ...apakah maksud memarahi dan menyusahkan itu mengajar atau menghukum?,,,kalau mengajar,perlukah dengan cara itu?....secara psikologis, menyebut perkataan2 kesat itu bukanlah cara motivasi yang baik.....patutlah senior2 selalu kata "kita dah mengalami macam2 disini sebenarnya membuatkan kita mampu bertahan bila balik msia nanti kerana ketidaksukaan doc kt msia terhadap student medic dari indo (diskriminasi)",,,alhamdulillah walaupun migrain hari ni tapi hati terasa kosong,,,,,kalau dulu mrym sentiase cepat terasa bila dimarahi tapi bila sekarang, lupakan jela....apa nak jadi pun jadi je lah....cuma mampu berusaha, berdoa dan terus berdoa...hasil = redha ....kalau dimarahi kerana kesalahan tak apalah,,tapi bila dimarahi bukan kerana kesalahan?....sangat menyebalkan....

tapi tak semua macam tu,,,,ada je yang baik...tapi bila terkena dapat yang macam tu...astaghfirullahaladzhim......mudah2an cepat selesai belajar di sini...5tahun tidak menetap di malaysia membuatku terlalu rindu dengan family dan rumah....

insyaAllah bila suatu hari nanti saya berilmu seperti mereka,saya akan buat yang terbaik untuk orang yang di bawah...ameen...

3 comments:

Anonymous said...

Ala,bia je mereka kak maryam~janji kita buat apa yang patut..semoga terus kuat. :) syifa

MaRyAm DzuLkifLi said...

syukran syifa~doakan akak cepat selesai,,akak xsbr nk menetap kt msia wpon bakal rindukan pdg suatu hri nnt (kot)~

.::syifa::. said...

x pe..t boleh ziarah ziarah mereka bila ada masa nanti, Syifa pun nak teman