Sep 13, 2009

ramadhan da nak habis...


pertanyaan ringkas buat diriku...

am i hepi rite now???

a bit...

why??

coz nak balik msia lagi 5hari,,,dapat jumpa my beloved family~

tapi nape bunyi cam sedih je??kate hepi,,

sedih sebab agak-agak sempat xtahun depan mrym bertemu dengan ramadhan lagi,,,


kadang2 bila fikir raya,,semua orang bukan main hepi lagi,,

minggu terakhir puasa macam2 persiapan raya dah siap...tapi pernah xterlintas di fikiran kita,,,adakah kita akan diberi kesempatan lagi untuk bertemu ramadhan akan datang lagi sekali??,,pertanyaan ni selalu berlegar dalam fikiran mrym beberapa tahun kebelakangan ni....sempat ke mrym nk hidup smpai tahun depan??,,,tiap kali habis ramadhan,mrym selalu berdoa mintak dipanjangkan usia untuk bertemu ramadhan berikutnya,,,teringat tazkirah malam pertama ramadhan kt surau,,,,
manusia ni ade beberapa golongan,,,,ada golongan tu bila tiba bulan ramadhan akan rasa terbeban,,ni xboleh buat tu xboleh buat ,,ada golongan lagi 1,bila tiba ramadhan akan rasa sangat gembira, macam nak jumpa kekasih,,,,
korang kat golongan yg mana?? pertama atau kedua??
hehee tepuk dada tanya iman~

maryam golongan pertama waktu budak-awal remaja,,

golongan kedua setelah 4-5tahun kebelakangan ni,,,,
sebenarnya xde la gembira sangat bila tiba ramadhan tu tapi hepi la jugak,,,,,cuma bila ramadhan dah nak habis yg paling ketara,,,,,asyik nak nangis je keje~ishk3,,,,dah dah emo plak mek ni~wuuuuuTT


apa kelebihan bulan ramadhan??
"Di dalam satu hadis menyebut :شَهْرُ رَمَضَانَ أَوَّلُهُ الرَّحْمَةُ وَأَوْسَطُهُ المَغْفِرَةُ وَآخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النَّارِ
Maknanya : Bulan Ramadhan, awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya keselamatan daripada api neraka.Inilah kelebihan yang terdapat di dalam bulan Ramadhan.

13 Pesan Rasulullah (Bersungguh-sungguhlah menghayatilah pesanan Rasulullah ini)

ImamIbnu Khuzaimah dalam kitab At Targhib Juz II/217-218 meriwayatkan suatuhadits bahwa Rasulullah saw. pada hari terakhir bulan Sya’banberkhutbah di hadapan kaum muslimin, sebagai berikut:

“Wahai manusia,sesungguhnya kalian akan dinaungi oleh suatu bulan yang agung lagipenuh berkah,


1. yaitu bulan yang di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik daripada seribu bulan;

2. bulan yang Allah telah menjadikan puasaNya suatu kewajiban dan qiyam(shalat) pada malam harinya suatu tahawwu’ (ibadah sunnah yang sangatdianjurkan).

3. Siapa saja yang mendekatkan diri kepadaAllah dengan suatu pekerjaan kebajikan (sunnah) di dalamnya, (iadiganjar pahala) sama seperti menunaikan kewajiban (fardlu) di bulanyang lain.

4. Dan siapa saja yang menunaikan kewajiban dibulan Ramadhan, (ia diganjar pahala) sama dengan orang yang mengerjakan70 kali kewajiban tersebut di bulan yang lain.

5. Ramadhan adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu pahalanya adalah surga (al jannah).

6. Ramadhan itu adalah bulan memberikan pertolongan dan

7. bulan Allah menambah rizki para mukmin di dalamnya.

8. Siapa saja yang pada bulan itu memberikan makanan berbuka kepada orang yang puasa, a. maka perbuatan itu menjadi pengampunan atas dosa-dosanya,b. kemerdekaan dirinya dari api neraka, danc. ia mendapatkan pahala seperti pahala orang berpuasa yang diberinyamakanan berbuka itu tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasaitu”.Para sahabat berkata: “Ya Rasululullah, tidak semua dari kamimemiliki makanan berbuka untuk orang-orang yang berpuasa”. Rasulullahsaw. pun menjawab: “Allah memberikan pahala tersebut kepada orang yangmemberikan sebutir korma sekalipun atau sekedar seteguk air atausehirup susu.

9. Bulan Ramadhan ini adalah bulan yangpermulaannya adalah rahmat, pertengahannya adalah ampunan, dan akhirnyaadalah pembebasan dari neraka.

10. Siapa saja yang meringankan beban dari orang yang dikuasainya (hamba sahaya atau bawahannya),niscaya Allah mengampuni dosanya dan membebaskannya dari api neraka. Karena itu perbanyaklah empat perkara di bulan Ramadhan ini.Dua perkara yang dengannya kalian menyenangkan Tuhankalian dan dua perkara lainnya sangat kalian butuhkan.Dua perkara yang kalian lakukan untuk menyenangkan Tuhan kalian adalah:
11. mengakui dengan sesungguhnya bahwa tiada Tuhan melainkan Allah dan kalian memohon ampunan kepada- Nya.Adapun dua perkara yang sangat kalian butuhkan adalah
12. kalian memohon surgaNya dan berlindung dari api neraka.

13.Siapa saja yang memberi minum kepada orang yang berpuasa niscaya Allahakan memberinya minum dari air kolamku dengan suatu minuman yang diatidak merasa haus lagi sesudahnya hingga ia masuk surga”.

jadi sempena ramadhan dah nak habis ni,,,,moga kita semua sedar dan bersyukur tentang beruntungnya kita masih hidup untuk beribadah di bulan yang mulia ni,,,,moga tahun depan dapat bertemu bulan ramadhan lagi,,,

p/s :patut buat entri ni masa nak masuk ramadhan @_@

2 comments:

hidup said...

seronok bile puase. huhu.

MaRyAm DzuLkifLi said...

betul betul betul~