Jan 26, 2011

~cara2 buat piza ala maryam~piza tuna nyummmy ~

sebetulnya azam nak buat piza ni selepas exam,,memandangkan demam exam dah datang so terpakse recover dengan buat piza (hehe alasan je),,,,ok,,,buatnye senang + simple je :) sukatan ni agak2 je :)

PIZZA TOPPING TUNA
bahan2 utk dough pizza :

tepung gandum (dalam 400gr)
yeast 1/2 sachet
air suam2 panas (secukupnya)
minyak masak (1-2sudu)
garam
gula


topping :

tuna flakes 1tin
jagung del monte
mayonis
coleslaw dressing

caranya :

1. campurkan bahan2 untuk buat dough piza dan start menguli,,,air dalam segelas pun da ckup,,tak perlu banyak,,,uli sampai rasa dah cukup gebu dough (note : sambil uli sambil tambah tepung sedikit demi sedikit sampai dough tak nak melekat dah dengan lebihan tepung yang ditambah)

2.rendam bekas yang ade dough ke dalam periuk yang ada air suam2 panas kemudian cover atas bekas dough dengan kain basah (note : yeast hanya akan bertindak balas dengan suasana yang lembab dan hangat)

3. hasilnya seperti di bawah

4. kemudian,,hiris bawang kecik 3 biji n 1ulas bawang putih,,tumis,,, masukkan tuna flakes + sedikit garam (note : bawang putih sikit je takut rasa bawang putih lak piza tu,,)
,,bagi yang tak kisah, xnak tumis pun takpe,,ni khas buat housemate maryam yang tak suka makan benda yang kurang masak,,hehe,,

5. balik kepada dough tadi,,,lepas da tengok dough gebu,,uli lagi sedikit sampai rasa cantik n start penyek2 kan dia atas tempat yang nak di masukkan dalam oven/microwave,,(note : tolong jangan pakai bekas dari sebarang unsur besi untuk dimasukkan dalam microwave kalau xnak dapat kejutan jiwa)

6. masukkan dalam microwave selama 5-10minit tergantung suhu yang telah di set,,,
(note : ni sekadar untuk bagi dough masak tapi jangan lama sangat takut keras,,,kalau nk tau dalam dah masak,cucuk dengan pisau,,kalau xde yang melekat kat pisau tu dah masak la tu dough nye)

7. kemudian sapu mayonis kat atas dough yg dah masak tadi

8. tabur tuna yang dah ditumis + jagung

9. last sekali letak coleslaw dressing di atas :)

10. masukkan dalam microwave dalam 5-10minit lagi~gambar kat bawah ni before dimasukkan dlm microwave kali ke2,,,plz jangan tanya kenapa warna dia macam tu >.<

simple je kan~kalau penerangan kurang jelas mohon maaf banyak2 ^^ kebetulan ni je bahan2 yang ada dalam stok~atas cita rasa masing2 nak guna topping apa :)
ni pun 2nd try buat piza selepas mak ajar dulu~nasib baik puas hati~yang 1st try silap pakai cheese,,,akhirnye roti keras + masin,,,hehehe ~^^~ harap lepas ni piza yang dibuat makin cun~

2 comments:

galenica said...

nampak tak sedap tp sebenarnye mmg sedap sgtsgt. puahhahaha. sedap mcm rase homemomtastyhousewifemade. hehehe

MaRyAm DzuLkifLi said...

waaaaaaaaa jahat gile ayat tu TOOOT
sampai ati >< ishk3,,,btw,ape ayat homemomtastyhousewifemade?rancangan ke?XD hahaha~