Apr 5, 2009

~manusia & Al-Quran~

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~
n3 kali ni nak kupas sikit ayat dari Al-Quran (inspirasi dari Nadz heheee^^)
"Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering dari lumpur hitam yang diberi bentuk" Surah Al-Hijr : 26

teringat lagi kata-kata dari Kak Dina (malaysian student dari Jakarta) masa perjumpaan sebulan lepas kat rumah kak chet...

"siapa agak-agak percaya yang manusia ni memang diperbuat dari tanah liat cam yang disebutkan dalam Al-Quran surah Al-Hijr?.....cuba korang bau badan sendiri ada bau tanah tak??takde pulak bau tanah ye tak??apa lagi bau tanah liat (tanah liat ada bau ke??)....mungkin kalau percaya pun setakat tengok kulit coklat kan??ada la macam warna tanah sikit ye tak?^^"

hurmm setelah puas Kak Dina tanya Kak Rina (sian Kak rina asyik kena attack je heheee^^)
maka Kak Dina pun cakap la camni...

"cuba korang gi kat bilik anatomi,,korang tengok la mayat2 kat situ~nampak cam tanah liat tak?" hurmmm tetiba maryam teringat masa 1st year dulu kitorang cam nak mati je duduk kat dalam bilik anatomi ngan bau formalin yang kuat sampai maryam migrain teruk jugak la untuk sebulan tuh....heheee....ni sambungan dari kak Dina"korang gi kat mayat tuh..pegang tangan kiri n kanan mayat tuh dengan tangan kiri n kanan korang" (ala ala cam pegang tangan untuk menari cam dalam cite Hollywood la^^).."pastu korang goncangkan tubuh mayat tuh cnfirm keluar cam serpihan2 tanah liat"....tetiba teringat lagi,,maryam takde la goncangkan mayat tuh(takuut aaa kang dia kejar maryam kang >,<) ...tapi maryam ade pegang paru2 n bahagian halkum untuk rasa tekstur tempat2 tertentu (kitorang dipaksa sentuh n pegang dengan tangan pior tanpa gloves tau >,<)..n maryam perasan memang cam ada serpihan tanah2 tuh kat tangan maryam.....so betul jugak kata kak Dina kn^^,

bila maryam cek balik gambar2 anatomi yang diambil time praktikum dulu,,memang cam tanah liat....korang tengok la ye^^....saje nak kongsi2 pengalaman ngan korang^^

"ni gambar otak yang dibelah kepada 2bahagian"


"ni otak yang masih utuh,,siap dengan selaput menings,,apa tu menings,,bukak blog kawan maryam nih^^"


"ni bahagian betis kaki"


"haaa ni la otak yang paling jelas bentuk die^^ otak ni dah dipotong dua bahagian"



Add Image
"ni gambar hati kita~cam pelampung kan~empuk gitu~heheee"


"ni gamba otak jugak"

maka benarlah seperti yang tertulis dalam Al-quran surah Al-Hijr ayat 26 tuh~cuma kita je yang tak terperasan tentang hakikat kejadian kita nih >,<
tapi tu pon kalo korang rasa nampak cam tanah liat la~kalo nampak cam batu tu..mintak gi buat spek cepat2~heheee~
k sekian dari maryam,,
sok exam skills lab~mintak2 maryam lulus~

13 comments:

Lun said...

nsb bek x jd doc....
wat keje yg nakotkan
ingat lg wakt kat lab bio,
nk blah katak pn da rasa nk pengsan
haha(msbbek Man Kiat tlg belahkan)

MaRyAm DzuLkifLi said...

ahahaaa ko memang~
aku n farhana perhatikan je tangan ko nak belah katak tu terketar2~ahahahahhaaaaa~
tula b4 wat pape bace bismillah... dlu...^^

LiLacFlA said...

wah kaler brown sungguh. nadz tangok di lab kaler putih (takdalah putih suci gitu)

ada sorang dr tu, dr mustafa namanya, amybe dari iran tapi dr arab lah, tengok di dahi dia ada lebam sujud tu.,

selalu bila blaja dengan dia mesti dia akan ingatkan yang tuhan dah ciptakan kita mcam ni, so macam ni mcam ni.

sedey la pulak anatomy dah abes.
(padahal before this paling ngelat sekali anatlah)

MaRyAm DzuLkifLi said...

ehehehheee bestnye~kitorg sampai sudah pon xsuke anatomi...suka tapi dipaksa~mrym xtahan la bau frmalin tlalu kuat...kdg2 ksian ase kat mayat2 tuh...tiap ari kne rendam dlm formalin..msti tseksa.....huuuu~

tp mksd nadz warna putih tuh cmne ehh??duk tbayang clorox~huuuuuu~yang kitorg punye mungkin dah lame kot~cam tanah liat la;)...maybe yang nadz punye tuh sama ada masih fresh atau coz otak org china (ehehhehheheeee~)

([:wandisini:]) said...

Salamz tuan rumah..
macam tu rupanya bentuk badan kita pas mati eh.
aku da sorag kawan Dr Forensik kat HKL. kerja dia memang kena bermain dengan mayat je..perempuan lak tu
berani..

MaRyAm DzuLkifLi said...

wassalam tetamu yg di undang;)
bentuk bdn kita memang cmtu dari hidup tapi wrna je kot yang beza~hehee~cuma kita xpernah tengok je bende2 tuh kat badan kita~

perempuan yang jadi forensik mmg hebat la~kalo maryam,,,,maryam terus terang xsanggup~coz if mayat yang still fresh lagi ngeri dari mayat formalin nih~

tapi dah kate forensik,,mesti kes2 bunuh kebanyakannya kan......takut>,<

kazama said...

otak betul ke ni?
aduh. bio F5 susa aa.

MaRyAm DzuLkifLi said...

mesti la otak btl~
adekah nampak cam plastik??aduihhh anas kne pkai spek ni;) ahahaa~
bio form5 menarik pe~melainkan kalo otak anas tuh dh ke arah fizik n add math memang la rase bio susah;) hehee~

kazama said...

haha. nampak cam otak mainan. (ade ke otak mainan?) hahaa. tanak aa pakai spec, nampak cam budak nerd :P
mmg laa best bio, tp yg locomotion and support tu. aaaaaa, na kene hafal tulang byk gile. -.-

MaRyAm DzuLkifLi said...

alahai yg korg blaja tu surrface baru ~dulu org hafal tuh nak tau cmne?;) mmg sakit kepale~tp cube anas gi kat model tulang tuh ngan 3org kawan~pastu sorang bacekn name tulang dr buku n korang cr kat model tuh~pastu korang cuba recall balik name2 tulang tuh~insyaAllah proses nk ingat lg skejap:) dlu akk cmtu la~mule2 mmg xde mood~sume pakat borak2 kat dlm makmal~last2 kwn akk 2orang ajak g kat patung tulang tuh~n kitorg main2 la ngan tulang tuh~best~hehee~

ttg otak mainan ade je~ape2 otak pon leh jadi otak mainan~anas amek otak kambing atau lembu mane2 yg kne korban tuh pastu wt main jd la otak mainan~heee ape ngarut ni wuuu -_-"

kazama said...

aaaaaaaaaaa. otak betul boleh jd otak mainan. lol.
kalau otakotak boleh jd jugak ta? haha

MaRyAm DzuLkifLi said...

oatakotak kalo nak jd kn mainan,main jela~hehehee~anas dh mlalut2 da ni;) waaaaaa i'm exhausted~penat gile ari ni~titotitotitoooo~

kazama said...

otakotak tu mknn kn, ta baik buat mainan ;P