May 19, 2009

~geLaRan ISTERI buatmu~

Pada 8 august 2008 yang lalu,,kakak antara salah satu pasangan yg tersenarai dapat menikah pada tarikh yg cun~atau bak kate org cina "tarikh manyak ong punya"~akak mula rasakan nervous untuk bergelar "isteri" ~..di sudut yang lain,,ada pulak hati yg sedang bersedih~siape tu ye??~hurmm adik yg rapat dengan dia la~ (xtau abg mrym sedih atau x) tapi mrym mmg sedih~semakin dekat tarikh semakin mrym asyik nak nangis (ntah akak tau ntah x)

tapi bukan sedih akak nak kahwin tapi sedih mengenangkan betapa cepatnye mase berlalu...memori2 mase kecik2 dlu, maryam+akak+abangmat..bergaduh...hepi...
adventure..menangis....masalah...sume harungi bersama..bila akk nak kahwin, mrym teringat kata2 ibu suatu waktu dulu di zaman pertengahan 1990-an "ibu penat tengok anak2 duk gaduh camni,,xboleh ke aman dan damai..nanti korang semua tau la sedihnye bile start sorang2 berpisah mase tuh baru nak sedar "....memang mrym dah perasaan semua tu ibu....sejak akk start gi matriks...setahun lepas tuh abg mat plak gi UTM....mrym dah rasekan semua tuh...n mrym org yg plg lonely menghabiskan sisa2 waktu kat rumah...xde adik untuk dibuli..nasib baik ade ibu abah sebagai peneman mrym....mrym tau semua memori2 tu hanya akan jadi sejarah dlm hidup maryam,akak,abg mat,abah n ibu sendiri....sejarah....xmungkin leh kembali lagi...

tp bg mrym,,mrym rase gaduh time kecik tuh yg merapatkan kitorg~tp mrym ni xkuat gaduh la~yg gaduh 2orang kat atas tuh~hehee~mrym jadi org tengah je~pos surat bawah pintu bilik masing2 time gaduh~heheee kelakar je bile ingat balik..sekarang masing2 dah semakin besar....semakin matang n ada kehidupan yg tersendiri.....hopefully dah besar ni xde gaduh2 dah la ye^^

~akak b4 bergelar "isteri"~

~b4 tetamu datang~

~masa akad nikah~


~selamat dinikahkan~

~sehari sebelum majlis kt rumah kitorang~kt tepi tu semua barang hantaran~

~ni bunga telur yg paling cun pernah mrym tengok~harge just nice je~xde la yg mhl gile tuh~

teringat akak mase kecik2 dulu salu kata nak suami yg sweet,tinggi,dada bidang,lebih gelap dr dia (coz xnak orang membandingkan dengan kulit muke die) , soft..hurm mrym pernah cakap kat akak "akak,,kite ni bukan watak dalam novel boleh main pilih2 camtu...watak yg akk nak tu watak novel..bukan senang nak dpt"..tapi ternyata Allah nak tunjuk kat mrym~dah jodoh akak kan~heheee~tahniah kak berjaya dapatkan laki idaman akak tu^^

~hurmm ni adat jawa~pasangan pengantin akan lemparkan duit+gula+daun pandan yg dihiris kat budak2~org tue pon leh amek jugak tp tu pun kalo xmalu la~hahaa~ (saudara belah kelantan ibu baru 1st time tengok adat ni so cam ter stunt kat blkg hehee)

~tiada kata yg mampu ku ucap selain moga akk jadi isteri solehah, dgr cakap along, jangan majuk salu~heheee~

setelah beberapa bulan pastu,,akak mrym disahkan mengandung..alhamdulillah...maryam bakal jadi maksu di usia 21tahun (tahun ni)~mule2 tuh mrym sedih jugak bile tau berita tuh~takut nanti pasni akak xlayan dah kerenah mrym coz ade anak tp akk cakap "mym dont worry~akk dah ade along pon akk tetap xlupekan mym n family"...thanx kak...kerana memahami perasaan mrym..

beberapa bulan lepas tuh mrym dapat mesej ni dr akak

"askm mym buatpe tu?nampaknya mulut mat (abg mrym) masin..tadi scan dokter kate dapat baby gurl..yot gurl la mym~hehee~nmpk kemaluan baby~patutla asyik tengok barang mainan pompuan je :) kak hepi baby sihat..dokter kata cukup sifat..keputusan darah akk pon kak sihat..hehee..tp sakit kne cucuk..lepas ni boleh beli barang warna pink:D "

hehee comel je~org 1st time nak dpt baby kan~mesti la semangat^^ sampai mrym pon jeles ^^ (tapi mrym xbersedia lagi so biar jela) lagi jeles bile ibu abah duk sponser barang baby~cucu pertama kn~tapi mrym dah tuntut nak gak di sponser mane aci~hehee~

~tadaaa~mama yot dah bulat~awal bulan 7 ni insyaAllah yot maksu bakal lahir ke dunia~

p/s : orang salu cakap akak mrym cun...tapi pandangan korang xtau la kan...tp mrym pelik,,mrym xpernah rasa jeles ngan rezeki yg Allah bg kat akak~sebenarnye mrym rase akk biase je coz dah duk tengok dr kecik kan~hehee~kalo kat skola tuh,,cakap je sape xkenal fateema bt dzulkifli,sume kenal (kecuali adik2 junior yg terlalu kecik)..bg mrym,,akak tetap akak mrym~masing2 ade kecantikan masing2~so buatpe nak jeles kn~nasib baik la ibu abah bagi didikan kat anak2~kalo xmungkin mrym antara mereka yg salu jeles kat akak~tp alhamdulilah x~heheee~

"Dan di antara tanda-tanda (kebesaran-Nya) ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir" Surah Ar-Rum : 21 --> ntah bile giliran maryam nak datang~


5 comments:

My name is: アンワル said...

Giliran Maryam? Budak2 University ni... Ish3.. hAhaha!

Lun said...

err???
ni ke post yg terlekat tu? tahniah ar dapat recover, panjang tu kalw nk tlis blik

MaRyAm DzuLkifLi said...

anwar : dah umo 21 tahun xkan budak skola rendah kot:)

Lun : tula~blog cct~

LiLacFlA said...

kak maryam lose weight k? mka kat gambo tu lain ngan dulu.

ala akak pun cun jugak. cara lain.

*selalu kna compare ngn adik yg slim, muka dia licin, rambut dia lawa la bla bla bla
tak jeles, cma tak tahan dengar mulut orang

sabar3, Allah maha adil dalam setiap perkara

MaRyAm DzuLkifLi said...

ehh gambo dlu bulat ke??~ahahhahhaaaa^^
ade la 5kg~tp jgn ckp kat org lain malu akk kang~hek3~

akak xmo pun jadi cun~akk ske org kate akk cumel~hehee~akk kpd akk yg cun (sbenanye akk akk pon nak title cumel tp hakikatnye die cun je hahaa~)..xpe la..mse kecik2 dlu terkecik ati jugak..tp mak akk kate akk type cumel,akk akk type cun...

xpela,,prinsip akk,cun tahap datuk nenek pon tp suami tetap sorg:) Allah dah ciptakan akk utk sorg laki je,insyaAllah~

sume org ade kcntikan masing2~heheee~kalo x,xde la pompuan cacat pon leh dpt suami kn~heheheee~contoh je tu~so dah sedia sempurrna syukur je la..kang Allah tarik nangis xberhingus da~hek3^^