May 11, 2009

~PhLeBoToMy~

Bismillahirrahmanirrrahim~
petang tadi kul1 ada skills lab~skills lab kali ni.....
phlebotomy yang terdiri dari phlebos (vena) dan tome (insisi)
--> menyuntik jarum ke dalam vena...belajar amek darah la ni hehee seronoknye ;)
tengah semangat berkomunikasi dengan manikin tangan tuh tetibe grupmate A cakap "ehh maryam,,tube balang arah ni longgar la..kena ketatkan"..so A pon ketatkan la~tetibe datang B tolong skali~tapi ntah camne maryam yang terhimpit kat tengah dengar jeritan grupmate yang lain~"waaaahh hati hati!!!"..maryam dengan reflex terkejut terus lari dengan tangan yang masih pegang balang tube tuh~
ibu insturktur kitorang nampak muka stress terus suruh pembantu makmal mop lantai n dengan kitorang2 kena bersihkan meja n lantai tuh~nasib nasib~tapi kenangan jugak la~hehehee~


~inilah dia hujan darah~ishk3~

~kesan "darah" kat baju~kat tudung pon ade~kasut pon kene~

~selepas kejadian kitorang xpakai dah balang tempat letak darah tipu kat tube tuh~kepit je dengan tangan~
balik rumah cerita la kat housemate~rupa2nya bukan grup maryam je camtu~grup aqilah pon camtu jugak~1st time katekan ~mesti la ade trial n error~nasib baik la bukan orang betul~kalo xconfirm mati patient coz shock kehilangan darah banyak~hahaa~

4 comments:

naqiubex said...

Hwah haha best betul.. Terkejut sy bila tengok ada banyak darah tadi..

MaRyAm DzuLkifLi said...

tula pasal~saye pon tekejut badak time depa terlepas balang tuh~nasib reflex tubuh ni masih normal~kalo x habis merah baju ni.....huhuuu~

LiLacFlA said...

wahhhh kak maryam!

gtu rpanya cara blajaq. hihi wonder gak kan cemna la dorang nak ajar amek darah nanti. kalaulah camtu jadinya kat orang betul, kita yang buat ni pun pengsan daaa

lama tak jengok sini. kat umah internet probs la. sabar2....

MaRyAm DzuLkifLi said...

heheee nadz jgn xtau;) akk dh pass leh amek darah org tau~waaaaa hepi gile~td exam n berjaya~xpkai patung tuh dah~heheeee~